Ahşap Çatı
Ahşap Çatı
Adını makaslar ve eğimli yüzeylerin hazırlanmasında ahşap kullanılmasından alan asma kat dayanıklı olması ve binanın dekoratif görünümüne katkıda bulunması dolayısıyla ilgi görmektedir. Bu çatı türü, ahşap binaların yanı sıra betonarme yahut kagir binalarda da uygulanabilmektedir. Ustalık isteyen bu çatı türünde arzu edilen neticenin elde edilebilmesi için araç-gereç seçiminden projenin oluşturulmasına ve işçilikteki titizliğe kadar pek çok hususa dikkat edilmesi gereklidir. Firmamız tarafından mühendislik hesapları yapılarak ve özel bilgisayar programları kullanılarak çatı projesi oluşturulmakta ve üretim gerçekleştirilmektedir.

Ahşap-çatı-modelleri-6-min
Ahşap çatı yapımında ilk aşfakat projenin hazırlanmasıdır. Çatı projesi hazırlanırken binanın bulunduğu bölgedeki iklim koşulları ile bina yapısı dikkate alınmalıdır. Söz mevzusu hususlar çatı yapımında kullanılacak ahşabın cinsinin belirlenmesi bakımından da örutubet taşımaktadır. Bölgenin özelliğine nazaran çam ağacı veya dayanıklı bir başka ağaç türü kullanılması mümkündür. Belirlenen ahşabın dayanıklı olmasının yanında projenin gerektirdiği ebatta ve kuru olması da üzerinde durulması gereken noktalardır. Yapım aşamasında uygun araç-gereç ile yalıtım yapılması da çatı kaynaklı ısı kaybı sorunlarını engellemek bakımından önemlidir.

Ahşap-çatı-modelleri-4-min
Ahşap malzeme ile yapılan çatı çeşitlerini oturtma, mertekli yahut asma çatı şeklinde sınıflandırmak mümkündür. Oturtma çatılar betonarme döşeme, taşıyıcı kiriş ya da duvara oturtulmakta ve yük, çatı makasıyla dış duvarlar, bölme duvarları veya betonarme plaklara iletilmektedir. Boyu ve genişliği belirli bir ölçünün altında olan ve mertek aralıkları binanın özelliğine gore farklı ölçülerde yapılabilen çatılar mertekli çatı olarak isimlendirilmektedir. Asma çatılar ise oturtma çatılardan farklı olarak betonarme döşemeye yük bindirilmeyen, bölme duvarları ya da kirişler üzerine çatı makaslarının bindirildiği yapılardır.

Ahşap-çatı-modelleri-6-min
Ahşap Çatılar ve Ahşap Çatı Elemanları
Bırakma Kirişleri: Asma çatılarda makasların açılmaya karşı zorlanmalarını önleyen elemanlardır. Betonarme döşeme üzerine oturan bırakma kirişleri, oturtma çatılarda da duvar, kiriş veya mesnetler üzerine oturur ve ayni adı alırlar. Kesitleri çoğunlukla 8×14, 8×16, 10×16 ve 14×20 santimetre. Alınır. Tek veya çift parça yapılırlar.
Yastık Kirişleri: Çatı makaslarından bırakma kirişlerine gelen yükler yastık kirişlerine, oradan da kiriş yada döşemeye aktarılır. Duvar, kiriş veya döşemeye geniş yüzeyleriyle oturan yastık kirişleri 5×10, 8×16 ve 10×20 cm kesitlerinde olurlar ve blonlar veya bağlantı demirleriyle bağlanırlar.
- Published in Blog, HİZMETLERİMİZ, hizmetlerimiz2